Stacks Image 216

ILDFISKEN – TIDSSKRIFT FOR NY LITTERATUR

Ildfisken var et litteraturtidsskrift, der i perioden 1991-2005 bragte digte, kortprosa og noveller. Dertil kunne man i næsten hvert nummer finde et forfatterinterview. Der blev også udgivet enkelte temanumre, bl.a. om sport og om forfatteren Eske K. Mathiesen, og to numre udkom som lyd-CD'er med oplæsninger. Hovedredaktør og udgiver var digteren > Carsten René Nielsen.

Alle de numre der udkom 1991-2005, kan downloades som PDF-filer fra siden her med undtagelse af de to CD-numre: > Læs gamle numre.

Forfatteren Jan Sonnergaard skrev i 1998 i Politiken om Ildfisken:

"I modstrid med alle love har bladet nu eksisteret i syv år, og hele tiden har det været uafhængigt af forlag eller andre former for fremmedstyring. Strategien har været at holde et højt niveau, men en lav pris og et lavt udstyr – og man har kunnet læse introduktioner af forfattere og digtere, der dengang var aldeles ukendte, men som redaktionen af den ene eller anden grund stod inde for. Ofte er det navne, man senere er stødt på: Hesselholdt, Guldager, Aidt er eksempler. Bladet vælger at lade primærteksterne stå alene, uden egentlige kritiske kommentarer, således som man finder dem i f.eks. tidsskriftet Den Blå Port. Måske er det derfor, Ildfisken har levet så stille en tilværelse. Fordi bladet har sparet på de udfarende tiltag, for i stedet at udvise konsekvens i respekten for de enkelte tekster, og diversiteten af dem."

Ildfisken var ét af de få litteraturtidsskrifter dengang, der også bragte noveller. Jan Sonnergaard selv kunne man læse en novelle af allerede i nr. 2 (1991), og den senere så kendte forfatter Jakob Ejersbo debuterede i Ildfisken med en novelle i nr. 12 (1995).

Hovedparten af de navne, man kunne finde i tidsskriftet i 1990'erne, var de dengang unge forfattere, der kom til at udgøre »90'er-generationen« i dansk litteratur, bl.a. Christina Hesselholdt, Naja Marie Aidt, Lars Bukdahl, Lene Henningsen, Morten Søndergaard, Kirsten Hammann og Katrine Marie Guldager. Særligt fra omkring 2000 og frem ser man flere ældre forfattere optræde i tidsskriftet, bl.a. Viggo Madsen, Jess Ørnsbo, Jørgen Gustava Brandt og Eske K. Mathiesen.

Ildfisken blev grundlagt i 1991 af journalist Rikke Viemose og digteren Carsten René Nielsen, der var hovedredaktør og udgiver i perioden 1991-2005. Rikke Viemose var medredaktør indtil 1994 (nr. 1-9). I perioden 1994-2002 (nr. 10-29) var Rolf Højmark Jensen (Rolf Sindø) medredaktør, suppleret af Anders Abildgaard Nielsen i 2002 (nr. 28-29). Carsten René Nielsen og Anders Abildgaard Nielsen redigerede de sidste numre (nr. 30-34), der udkom med Carsten René Nielsen som udgiver i perioden 2003-2005.

Ildfisken arrangerede tre oplæsninger i Aarhus og én i København i perioden 1992-1995 (på Kulturgyngen, Huset og i Salon K).
Stacks Image 232
Carsten René Nielsen, John Bang Jensen, Lars Bukdahl og Magdalene Kidholm var blandt de otte digtere, der læste op på Kulturgyngen i Aarhus i januar 1992. Foto: Kåre Viemose.
I 2006 blev tidsskriftet videreført af en ny redaktion – bl.a. Anders Abildgaard Nielsen, Anne-Louise Bosmans, Mads Eslund, Dennis Gade Kofod, Kristina Nya Glaffey og Harald Voetmann Christiansen – og en ny udgiver (Anblik). Ildfisken lukkede i 2012.